Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

Γεωγραφική θέση

Εκτύπωση

ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ- ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας και ταυτίζεται γεωγραφικά με το Νομό Έβρου. Δυτικά συνορεύει με τον Νομό Ροδόπης, και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος, ενώ τα βόρεια και ανατολικά γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας είναι ουσιαστικά τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στα ανατολικά και την Βουλγαρία στα βόρεια. Η συνολική του έκταση είναι 4.242 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός 147.530 κάτοικοι. Η πρωτεύουσα του Νομού, η Αλεξανδρούπολη απέχει 840 χλμ από την Αθήνα, 340 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, 295 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη και 60 χλμ. από την Κομοτηνή, την έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Εκτός από τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο (Εγνατία οδός), ο Νομός διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο (Δημόκριτος), σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σαμοθράκη.

Στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου υπάρχουν πολλά που μπορεί να δει ο επισκέπτης, από περιοχές με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και διεθνώς προστατευόμενοι βιότοποι ως θρησκευτικά μνημεία με ιστορία αιώνων και μέρη με τεράστια αρχαιολογική σημασία.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου υπάγεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Διοικητικά υπάρχουν 5 δήμοι: Δήμος Αλεξανδρούπολης με 72.750 κατοίκους, Δήμος Ορεστιάδας με 37.530 κατοίκους, Δήμος Διδυμοτείχου με 19.510 κατοίκους, Δήμος Σουφλίου με 14.900 κατοίκους και Δήμος Σαμοθράκης με 2.840 κατοίκους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον Έβρο η οικονομία στηρίζεται κυρίως στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, και ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού (73,9 %) και δευτερευόντως στον δευτερογενή (17,6%) ενώ η συμβολή του πρωτογενή τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας έρχεται τρίτη (8,5%). Το συνολικά παραγόμενο ΑΕΠ από τον Έβρο ανέρχεται σε 14.000 ευρώ κατά κεφαλήν, και αποτελεί το 0,9% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

Τουρισμός

Ο Έβρος, από την Σαμοθράκη έως το βόρειο άκρο του, έχει περιοχές με σπουδαίο θρησκευτικό ενδιαφέρον, αρχαιολογική αξία και σπάνιο φυσικό κάλλος, οι οποίες προσφέρονται για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος. Αυτό το πακέτο μπορεί να προωθηθεί και να προσελκύσει επισκέπτες ανεξάρτητα ή/και σε συνδυασμό με τον συνεδριακό τουρισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη, χάρη στην ξενοδοχειακή υποδομή της και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δευτερογενής Τομέας

Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στον Έβρο απασχολείται στις τοπικές μεταποιητικές μονάδες. Οι μονάδες αυτές ασχολούνται κυρίως με την παρασκευή και τυποποίηση προϊόντων που προέρχονται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως η δημιουργία προϊόντων γάλακτος και κρέατος, καθώς και η τυποποίηση – συσκευασία οπωροκηπευτικών.

Γεωργία

Στην περιφέρεια του νομού και κυρίως στα χωριά, κύρια ενασχόληση των κατοίκων είναι η καλλιέργεια γης και η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ατομικά και συλλογικά μέσω των τοπικών συνεταιρισμών. Οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούν κυρίως βαμβάκι, σιτάρι και τεύτλα.

Κτηνοτροφία

Η κτηνοτροφία αποτελεί τη δεύτερη σε σπουδαιότητα απασχόληση των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κυρίως στις αγροτικές περιοχές, πεδινές και ορεινές, που είναι κατάλληλες για τέτοιου είδους δραστηριότητα.

Αλιεία

Στην Νότια πλευρά του Ν. Έβρου που βρέχεται από το ιστορικό Θρακικό Πέλαγος, πλούσια είναι τα αλιεύματα από ογδόντα και πλέον είδη ψαριών, αλλά και πολλών ειδών οστρακοειδών λόγω των εκβολών του Έβρου ποταμού αλλά και της Νήσου Σαμοθράκης όπου ιδιωτικές μηχανότρατες αλλά και σκάφη παράκτιων επαγγελματιών αλιέων τροφοδοτούν όλη την περιοχή αλλά σχεδόν όλη την Βόρεια Ελλάδα.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Οι προστατευόμενες περιοχές εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου είναι 13 στον αριθμό και καταλαμβάνουν συνολικά 2.030.000 στρέμματα. Οι προστατευόμενες περιοχές είναι:

Α/Α ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΑΣΗ
1 Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου 428.000 στρεμ.
Βουνά Έβρου 423.725 στρεμ.
Δάσος Δαδιάς Σουφλίου 411.115,8 στρεμ.
2 Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Έβρου 224.154,8 στρεμ.
Δέλτα Έβρου 125.579,2 στρεμ.
Δέλτα Έβρου και Δυτικός Βραχίονας 98.575,6 στρεμ.
3 Όρος Φεγγάρι και Παράκτια Ζώνη 210.218,7 στρεμ.
4 Φεγγάρι Σαμοθράκης, Ανατολικές Ακτές, Βραχονησίδα Ζουράφα και Θαλασσιά 164.377,4 στρεμ
5 Νότιο Δασικό σύμπλεγμα Έβρου 292.753,6 στρεμ.
6 Ορεινός Έβρος-Κοιλάδα Δερείου 489.074,9 στρεμ.
7 Κοιλάδα Ερυθροποτάμου-Ασβεστάδες, Κουφόβουνο, Βρυσικά 95.871,2 στρεμ.
8 Παραποτάμιο Δάσος Βορείου Έβρου και Άρδα 259.317,3 στρεμ.
9 Τρεις Βρύσες 99.126,2 στρεμ.

Σημειώνεται ότι στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές τα όρια δεν είναι αυστηρά και ως εκ τούτου υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις, με εξαίρεση το Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου, το Παραποτάμιο Δάσος Βορείου Έβρου και Άρδα και την Κοιλάδα Ερυθροποτάμου.